Hitta uthyrare i en specifik region:
- Blekinge
- Dalarna
- Gävleborg
- Gotland
- Halland
- Jämtland
- Jönköping
- Kalmar
- Kronoberg
- Norrbotten
- Örebro
- Östergötland
- Skåne
- Södermanland
- Stockholm
- Uppsala
- Värmland
- Västerbotten
- Västernorrland
- Västmanland
- Västra Götaland
Hyra husbil – tänk på detta!
Har du ingen egen husbil men vill upptäcka Sverige på fyra hjul? Att hyra husbil är en företeelse som har blivit alltmer populär de senaste åren. Men innan du bestämmer dig för vilken husbil och vilken uthyrare du ska välja är det bra att tänka på några punkter.
Kolla upp uthyraren
Först och främst är det bra att kolla upp uthyraren. Verkar uthyrningsfirman eller privatpersonen du ska hyra av seriös? Bilda dig en egen uppfattning och kontakta gärna uthyraren med frågor. Kolla upp att den som hyr ut husbilen har den försäkrad, annars bör du kontakta ditt försäkringsbolag. Studera hyresavtalets villkor och kontrollera att allt verkar okej. Glöm inte att läsa det finstilta, det tjänar du på.
Gör en besiktning
Gör en grundlig besiktning tillsammans med uthyraren. Kolla att allt finns med och att inget är skadat. Fotografera gärna husbilens utsida och insida. Det är alltid bra att dokumentera husbilens skick före och efter uthyrningen.
Vad händer vid skada?
Fråga uthyraren vad som gäller om du råkar ut för en skada under semestern. Be om kontaktuppgifter för uthyraren och eventuellt försäkringsbolag. När du lämnar tillbaka husbilen gör ytterligare en besiktning och kontrollera att inget är glömt och att det inte blivit några skador.
Pris - hur mycket kostar det att hyra husbil?
Hur mycket det kostar att hyra en husbil beror till exempel på hur stor husbilen är, vad som ingår i priset, om det är låg- eller högsäsong och vilket uthyrare det är. En husbil kan kosta allt från 1 000-3 000 kronor per natt eller 8 000 upp till 20 000 kronor i veckan att hyra.
Pris att hyra husbil - lågsäsong
Att hyra husbil under lågsäsong kostar från cirka 8 000 kronor per vecka. Vad som räknas som lågsäsong kan variera beroende på vilken uthyrare det är, men vanligt är från september till april.
Pris att hyra husbil - högsäsong
Den populäraste tiden att hyra husbil på är under sommaren och högsäsongen räknas vanligtvis från april till september. Andra räknar mitten av juli till mitten av augusti som högsäsong. Att hyra husbil under högsäsong kostar från cirka 12 000 kronor per vecka.
Vad ingår när du hyr husbil?
När du hyr husbil ingår det ofta ett obligatoriskt paket med ett grundutbud vilket kan vara husgeråd i kök, cykelställ, gasolflaskor, campingmöbler och markis. Här kan också uthyrningsförsäkring, telefonsupport och säker parkering av bilen ingå. Utöver detta är det också vanligt att erbjuda valfritt tilläggspaket i en eller flera former. Det kan till exempel vara ett säkerhetspaket bestående av brandsläckare, brandlarm, gaslarm eller ett teknikpaket med wifi, tv, GPS och omvandlare. Här kan dessutom sängkläder, bilbarnstol, avbeställningsskydd och extra städning ingå. En del uthyrningsföretag erbjuder support dygnet runt så att du kan få hjälp när något oväntat händer.
Vad innebär fria mil?
Hos vissa uthyrare ingår det en fri körsträcka på ett visst antal kilometer eller mil, detta kallas för fria mil. De fria milen kan till exempel vara 100–200 mil per vecka eller 150–300 kilometer per dag. När du har kört över denna summa debiteras du för övermil vilket till exempel kan vara några kronor per kilometer.
Har husbilen däremot obegränsad körsträcka kan du köra hur långt du vill under hyrperioden.
Hyr husbil billigt - så sparar du pengar
På husbil.se har vi samlat erfarna och populära uthyrningsföretag och uthyrare där du kan hyra husbil. Här kommer våra bästa tips på att hyra husbil billigt:
- Hyr husbil under lågsäsong – genom att hyra i perioden september/oktober till mars/april, dvs under lågsäsong, kan det bli upp emot 5 000–10 000 kronor billigare per vecka jämfört mot högsäsong – för samma husbil.
- Hyr en mindre husbil – det finns många fördelar att inte alltid hyra den största husbilen. Välj en mindre modell, ofta räcker det med en plåtis, en husbil som är både kortare, smalare men ändå fullt bebolig. Med en plåtis kan du snabbt svänga in genom trånga gränder och ta dig till platser en husbil inte får plats. Du kan hyra en billig husbil från cirka 6 000 kronor, och då är det ofta en plåtis som gäller.
- Välj utan några tilläggspaket – handdukar, grill, campingstolar med mera. Välj bort de extra tilläggspaketen och satsa på att ta med dig saker hemifrån. Lite mer omständligt men du kan spara minst 1 000 kronor på att ta med dig saker hemifrån istället.
Vilken typ av husbil passar dig?
Det finns flera olika husbilsmodeller att välja mellan, för att passa alla typer av campare. För familjer kan en husbil med alkov vara bra. Det är en liten och smidig husbil som är lätt att köra. Den kommer med många sovplatser, bland annat med en sovalkov ovanför förarhytten. En halvintegrerad husbil passar dig som inte är i behov av lika många sovplatser. Den består av en förardel och en bodel.En helintegrerad husbil är en mer exklusiv modell för dig som vill ha högre bekvämlighet. Den har en generös rymd och förarhytten är en del av husbilen med svängbara förarsäten.
Hyra liten husbil – hyr en plåtis eller mindre husbil
Har du inte behov av en stor husbil? Då kan du antingen hyra en liten husbil med färre bältade platser och sovplatser eller en plåtis. Det finns många uthyrare som erbjuder både större och mindre husbilar.
Hyra husbil med hund – får jag ta med hunden i husbilen?
Har du husdjur som du också vill ta med dig på husbilssemestern? Om hundar och andra husdjur är tillåtna är något som uthyraren själv bestämmer över. Därför är det bra att ta reda på vad som gäller hos det företaget du väljer att hyra din husbil. Ibland är hundar tillåtna i vissa husbilar, men inte andra. När du har en hund i husbilen ska du antingen ha den i ett hundbälte eller i en bur förankrad i husbilens golv. Skydda gärna dynorna med en filt mot pälshåret.
Vilket körkort krävs för husbil?
När du hyr husbil är det också viktigt att du har rätt körkort. Beroende på när du tog ditt körkort har du ibland rätt att köra tunga personbilar på din B-behörighet. Har du haft körkort sedan innan 1 juli 1996 har du rätt att köra personbilar som har en maxvikt över 3500 kilo. Är husbilen klassad som personbil har du då rätt att köra bilen husbil du vill. Tog du körkort efter 1 juli 1996 får du köra personbilar som har en maxvikt på 3500 kilo. Vill du då kunna köra personbilar som är över 3500 kilo, men under 7500 kilo, behöver du ha en behörighet på minst C1.
Ställplatser och campingar – planera din övernattning
Planera din semester genom att bestämma vilka ställplatser och campingar du ska övernatta på. En ställplats är ett avsatt område där du kan parkera över natten och samtidigt få tillgång till tömning av avlopp och påfyllning av vatten. De finns ofta placerade strategiskt nära populära besöksmål, nära golfbanor eller med nära till centrum. Vissa är bemannade och del går att förboka så att du vet att det finns plats när du väl kommer fram. Även campingar erbjuder som komplement till campingtomt särskilda husbilsplatser.