Välj rätt batteri 12 volt


Ett AGM-batteri till husbilen för både start och förbrukning.
Produktegenskaper
- Batteri till både start och förbrukning
- Kraftfullt och underhållsfritt
- Klarar kalla omgivningstemperaturer
Produktöversikt
Leoch DJM12-100 är ett kraftfullt och underhållsfritt AGM-batteri till din husbil. Det är ett kombinationsbatteri som kan användas både till start och förbrukning. Med detta batteri behöver du aldrig fylla på vatten, och batteriet klarar också kalla omgivningstemperaturer.
Spänning: 12 volt
Batterikapacitet: 100 Ah
Vikt: 32 kg
Storlek: L 330 mm x B 173 mm x H 212 mm

Lätt och smidigt batteri som behåller sin kapacitet länge.
Produktegenskaper
- Låg vikt
- Lång hållbarhet
- Kan laddas mer än 3000 cykler
Produktöversikt
ECO-WORTHY LiFePO4 är en litiumbatteri med lång hållbarhet. Batteriet kan laddas mer än 3000 cykler, vilket är betydligt mer än du kan få ut av ett blybatteri. Denna modell har även ett integrerat batterihanteringssystem som skyddar det får överbelastning och kortslutning.
En fördel med detta batteri är den låga vikten på drygt tio kilo, vilket gör det enkelt att ta med och installera.
Spänning: 12 volt
Batterikapacitet: 100 Ah
Vikt: 10,15 kg
Storlek: L 259 mm x B 168 mm x H 213 mm

Ett kalciumbatteri för både start och förbrukning.
Produktegenskaper
- Både startkraft och bodelsbatteri
- Kalcium-kalciumbatteri
- Lång livslängd
Produktöversikt
Global Outdoor GL61000 är ett fritidsbatteri med öppna kalcium-kalciumbatterier. Det går att använda till både start och förbrukning. Batteriet fungerar bra till all din elektriska utrustning som du har behov av när du är iväg med husbilen. Batteriet har en lång livslängd och enkelt underhåll.
Spänning: 12 volt
Batterikapacitet: 110 Ah
Vikt: 25,4 kg
Storlek: L 345 mm x B 174 mm x H 230 mm

Köpguide: Så väljer du rätt batteri till husbilen
För att kunna ha tillgång till el under din husbilssemester måste du också ha ett fungerande elsystem. Kylskåpet, kaffebryggaren, tv:n och vattenpumpen drivs alla av el. Husbilar har ett 12 voltssystem vilket gör att du måste ha 12 voltsprodukter eller använda en spänningsomvandlare för att göra om den vanliga 230 voltsströmmen. Elen i din husbil drivs av husbilens bodelsbatteri eller förbrukningsbatteri och du ska välja ett batteri för 12 volt.
Storlek på batteriet
När du ska köpa ett nytt batteri till husbilen ska du helst välja ett med samma fysiska utförande, antal amperetimmar och storlek på startström som ditt gamla batteri. Detta för att behålla balansen mellan generatorn och batteriet. Batteriets elektriska volym anges i amperetimmar (Ah). För att välja rätt storlek på batteriet ska du också räkna ut hur mycket du förbrukar på en dag. Förbrukar du 100 Ah per dygn ska du välja ett batteri på 200 Ah.
Olika typer av batterier
En husbil har antingen ett ensamt batteri – oftast ett startbatteri, eller flera. Har den flera väljer du oftast ett startbatteri för starten och ett eller flera fritidsbatterier för bodelen. Ett startbatteri är gjord för att starta bilen och ger mycket energi under en kort period. Ett bodelsbatteri eller förbrukningsbatteri ger en jämnare ström under en längre period och är konstruerat för att driva den elektriska utrustningen och strömförsörjningen du har i husbilen. För att koppla ihop fler bilbatterier kan du antingen parallellkoppla eller seriekoppla dem.
Välja rätt fritidsbatteri
Det finns flera olika fritidsbatterier att välja mellan att använda som bodelsbatteri. Ett fritidsbatteri med syra är ett blött batteri och klarar att laddas fler gånger än ett vad ett startbatteri gör. Det ska alltid monteras stående och behöver underhållas genom påfyllning av batterivatten. AGM-batterier och Gel-batterier är mer stöttåliga än ett syrabatteri och klarar ojämna vägar bättre. De brukar även ha lite längre livslängd. Ett AGM-batteri är underhållsfritt och elektrolyten är bunden i krossat glas och innehåller ingen vätska. Det klarar många uppladdningar och du kan montera det både liggande och stående. Ett gel-batteri är underhållsfritt och elektrolyten är bunden i gelé. Eftersom det inte finns någon säkerhetsventil kan batteriet monteras både stående och liggande. Ett litiumbatteri har den nya generationens batteriteknik och har stor kapacitet, laddas upp snabbt och är lättare än ett syrabatteri. Litiumbatterier har fler uppladdningar än de andra batterierna.
Har du flera batterier ska du använda samma styrka och sort och du ska aldrig blanda ett syrabatteri med ett Gel-batteri. Ett fritidsbatteri ska heller aldrig användas som ett startbatteri om inte batteriet är utformat för detta.
Att tänka på när du laddar batterierna
Om husbilens batteri inte laddas så slutar det att fungera. Hur länge ett batteri håller beror på temperatur, antalet urladdningar, urladdningsdjup, vilken laddare du väljer och kvalitén på blyet. Behöver du ladda batteriet gör du det utan att ta ur det ur husbilen och då ska alltid en korrekt laddare användas för att förlänga livstiden. Du ska aldrig tömma ett batteri helt, max till hälften. Undantagsfallet är om du har ett litiumbatteri som klarar att laddas ut helt. Kör du inte husbilen på vintern ska batteriet gärna vara fulladdat för att inte frysa. Ett urladdat batteri fryser vid minus sju grader medan ett fulladdat först vid minus 67 grader. Många rekommenderar att du inte ska plocka bort batterier under vintern utan istället ladda det var 6-8 vecka i tre dagar.

Läs också: Populära 12 voltsprodukter för campare
Läs också: Så väljer du rätt husvagnsbatteri
- Topplista
- Vanliga frågor
- Bäst i test: Leoch DJM12-100
- Bästa litiumbatteri: ECO-WORTHY LiFePO4
- Bästa kalciumbatteri: Global Outdoor GL61000 fritidsbatteri, 110 Ah
- Köpguide: Så väljer du rätt batteri till husbilen
- Storlek på batteriet
- Olika typer av batterier
- Välja rätt fritidsbatteri
- Att tänka på när du laddar batterierna