Testvinnaren – bästa tvättmedlet till din husbil
Husbil.se 2021-05-10Tvätta husbilen är ett sjå. Tillverkarna av rengöringsmedel har olika medel för fälgarna, bodelen, rutorna, listerna, glasytor, för att bli av med döda insekter, för att lösa asfaltsprickarna, med vax, utan vax. Men det finns även ”allt i ett” produkter. Duger de? Vi ställer rengöringsmedlen Abnet, Globex 80, Ren Fritid och Sonax Xtreme Active Schampoo mot varandra och korar en vinnare.
Test i samarbete med Husbilen Test - Text & Bild Stefan Janeld, Stig Forsberg och Anita Forsberg
En grundregel inom kemi lyder ”lika löser lika”, det vill säga man kan bara lösa petroleumbaserad smuts med petroleumbaserade lösningsmedel. Man kan alltså inte få bort asfaltsprickarna på bilen med Ajax utan måste ha ett rengöringsmedel med petroleumbas – nafta.
De rengöringsmedel vi testat är alkaliska rengöringsmedel. Inte petroleumbaserade. All smuts kommer därför per definition inte lösas upp.
Rengöringsmedlet kan inte göra allt arbete. Det ska borstas och gnuggas också. Och den mekaniska bearbetningen av ytan tar bort en hel del smuts som medlet inte klarar av. Här är verktygen viktiga. Är borstens strån för långa viker de sig och förlora sin effektivitet, är de för korta blir det som att gnugga med rotborste vilket dekaler och gummilister mår dåligt av. Stråna i borsten bör vara splittrade i ändan, då bär de mer vatten och rengöringsmedel och ökar effektiviteten. De är också skonsammare mot ytan.
Eftersom husbilar är höga bör borstens skaft vara långt nog. Det är jobbigt att behöva ha en pall för att nå.
I vårt test har vi använt professionella verktyg från danska Vikan. De har nyligen introducerats i Kamas sortiment och kommer finnas i välsorterade tillbehörsbutiker i hela landet.
I paketet finns en lång borste, två mindre borstar och en särskilt fälgborste. De små borstarna ger lite mer gnuggeffekt på svår smuts och man kommer även åt bakom cykelställ och stege. Den långa borsten kan kopplas till vattenslangen – mycket praktiskt.
Idag är det populärt att blanda i vax i rengöringsmedel. Det gör man för att ögat ska bli nöjt med resultatet. Ett tvättmedel tar ju bort smutsen, men det gör inget för att göra ytan blank. Det gör däremot vax.
Dock är vaxet i rengöringsmedel inget vidare långlivat. Det är mer för att du ska bli nöjd med slutresultatet direkt när du är färdig.
Vill du försegla den rena ytan bör du vaxa med ett flytande hårdvax efter rengöring. Är ytan mycket matt ska den poleras efter tvättning och därefter vaxas. Men nu är vi inne på rekonditionering. Det skrev vi om i nr 1 och 2 tidigare i år.
Så gick testet till
Testet var blint. Den som tvättade fick anonyma sprayflaskor med färdigblandat medel.
Steg 1: Skölja av bilen. Vi vill inte gnugga en yta full med partiklar som repar.
Steg 2: Spruta på rengöringsmedlet jämnt över ytan. Låta verka ca en minut.
Steg 3: Borsta av ytan tills vi antingen är nöjda eller inser att vidare arbete är fruktlöst.
Steg 4: Skölja av mycket noggrant.
Steg 5: Syna den torra ytan och bedöma medlets effektivitet.
Vi tvättade ytor direkt angränsande till varandra. Fronten med sina flygfän delades in i fyra sektioner. Likaså bakstammen och taket.
Två husbilar tvättades. En Bürstner Elegance och en Frankia 840. Bürstnern var efter nygjord långfärd full av insekter fram och hade även en smutsig bakstam och fälgar. Men taket var ganska rent. Där använde vi Frankian vars tak inte var tvättat på ett bra tag.
Vi tvättade först med den lägsta rekommenderade doseringen. Sedan med den högre för att se om ytan blev renare. Som sista test frångick vi rekommenderad dosering för Sonax och Ren Fritid och blandade dem 1:10, vi tyckte rekommendationerna var väl snålt tilltagna. Och eftersom både Globex 80 och Abnet har 1:10 som rekommenderad dosering för kraftigt smutsad yta ville vi jämföra alla medel med samma koncentration.
Tvätta inte i direkt solljus – ytan är varm och vätskan i rengöringsmedlet dunstar och lämnar kvar rinningar och fläckar på ytan.
Skölj noga. Medel som ligger kvar tär på ytan. Särskilt gummidetaljer tar skada men även plast och dekaler far illa.
Fyra bra medel, en vinnare
Det finns en uppsjö rengöringsmedel i handeln. Vi har testat fyra alkaliska rengöringsmedel som ska späs i vatten. Inget av dem häckar i den billigare prisklassen, de är lite dyrare och åtnjuter gott rykte. Två marknadsförs som specialmedel för husbilar/husvagnar, Globex 80 och Ren Fritid. Abnet marknadsförs som: ”Det enda rengöringsmedlet du behöver”.
Sonax Xtreme Active Schampoo får representera mackens utbud, ett vanligt bilschampo – om än ett exklusivt sådant.
Globex 80
”Lägst prislapp, högst arbetsinsats”
Det bäst säljande medlet i husbilshandeln. En klassiker kan man säga.
Innehåller vax.
Det enda medlet av de fyra som har varningssymbol för att det är frätande. Övriga är ”Lokalirriterande”. Man skriver först att det fungerar på alla ytor och att det löser all form av smuts. Längre ner friskriver man sig från ansvar om plastytor, lister, lim eller tätningsmedel tar skada. Känns lite sisådär.
*Sponsrat samarbete* – Se priset på Globex 80 hos CDON.com
Rekommenderad spädning:
Lätt smutsad yta: 1:80
Kraftigt smutsad yta: 1:10
Pris per liter: 119 kronor
Vårt intryck: I den lägsta spädningen var medlet en besvikelse. ”Lätt smutsad yta” är ingen klart definierad nivå. Men de tre andra medlen var alla effektivare i sin lägsta rekommenderade spädning. Vid 10 procents iblandning var det stor skillnad. Nu fick vi godkänt resultat. Fungerade mycket bra som fälgtvätt. De döda flygfäna på husbilens front bet det dock inte på.
Kräver mer arbete än de andra tre produkterna för att uppnå samma resultat. Billigast.
Ren Fritid
”Mest lättarbetad”
Ett populärt rengöringsmedel som funnits i handeln länge. Innehåller vax. Kostar dubbelt så mycket som de övriga medlen men ska enligt anvisningarna späs mycket snålt vilket kan kompensera det höga inköpspriset. Är enligt tillverkaren biologiskt nedbrytbart och skadar varken gummi, plast eller andra ytor. Kan användas outspädd på särskilt svår smuts.
*Sponsrat samarbete* – Se priset på Ren Fritid hos Campingvaruhuset.se
Rekommenderad spädning
Lätt smutsad yta: 1:100
Kraftigt smutsad yta: 1:50
Pris per liter: 300 kronor
Vårt intryck: Den mest lättarbetade produkten av alla. Med det menar vi att arbetsinsatsen för att nå önskat resultat var lägst. Slutresultatet imponerar, på alla underlag inklusive aluminiumfälgarna. Även flygfäna försvann från fronten utan större bekymmer. Behöver dock betydligt högre koncentration än vad som anges på flaskan för att vara verkligt effektiv, vilket gör att medlet inte är så drygt som tillverkaren låter påskina i sina instruktioner. Med spädning 1:10 var medlet bäst av alla!
Hade vunnit testet om det inte varit så mycket dyrare än de andra.
Abnet
”Testvinnare”
Den enda produkten utan vax. Knappast en nackdel eftersom ett rengöringsmedel utan vax kan användas även på textil och på ytor inne i husbilen, utmärkt som toarent och köksrent. Ett klart plus. Enligt tillverkaren fungerar medlet på alla ytor som tål vatten och skadar varken plast, gummi eller lim.
Rekommenderad spädning
Lätt smutsad yta: 1:20
Kraftigt smutsad yta: 1:10
Djuprengöring: 1:5 (vi testade aldrig denna koncentration då 10% tvättade helt rent)
Pris per liter: 159 kronor
Vårt intryck: Effektivt redan vid 5 procents blandning, men då biter det inte på de värsta flygfäna. Vid 10 procents blandning gör det rent alla ytor snabbt och effektivt. Abnet är inte riktigt lika lättjobbat som Ren Fritid men ger lika fint resultat. Beter sig lite annorlunda än de andra tre; så fort man sprutat på medlet ser man hur smutsen löses. Den praktiska skillnaden är inte stor, men psykologiskt är det en fördel. Man får intrycket att det är supereffektivt och då blir det lite roligare att tvätta. Har den mest realistiska doseringsangivelsen, vilket gör att det i förstone kan verka vara ett dyrt medel. Men i verkligheten är det drygast i samlingen.
Vinner vårt test då det kostar hälften av vad det lite mer lättarbetade Ren Fritid gör.
Sonax Xtreme Active Schampoo
”Miljöalternativet”
Är fosfatfritt vilket är bra för miljön. Fosfater är gödningsmedel. Inga varningstexter om att det kan skada några material. Har enligt tillverkaren en återinfettande egenskap som ger extra skydd, man kan anta att det är bra för tätningslister, tätningsmedel och även plastdetaljer. Man är noga med att ange att medlet ska appliceras med tvättsvamp och ska torkas torrt med sämskskinn. Men det är inte praktiskt genomförbart på en husbil, vi lät den rekommendationen vila.
*Sponsrat samarbete* – Se priset på Sonax hos Winparts.se
Rekommenderad spädning
Lätt smutsad yta: 2:1000
Kraftigt smutsad yta: 3:1000
Pris per liter: 158 kronor
Vårt intryck: De angivna doseringarna var så små att vi inte hade tillräckligt exakta doseringskoppar. Medlet är tänkt att späs i hink. Inte i små sprayflaskor som vi använde. Vi frångick därför anvisningarna och blandade 2:100, 3:100 och till sist 1:10. Medlet överraskade direkt med att vara mycket effektivt även vid låg dosering. Det enda vi inte fick bort var flygfäna. Skillnaden mellan 2 och 3 procents blandning var omärkbar. Vid 10 procents koncentration var medlet effektivt på all smuts.
Slutsatser:
Alla fyra medel gjorde sitt jobb, bilen blev ren och fin. Hade det inte varit ett direkt jämförande test torde skillnaderna vara svåra att märka.
Man ska ta doseringsanvisningar som anges med en nypa salt (i vissa fall en hel näve). De tycks mer vara anpassade för att medlet ska framstå som drygare, och därmed billigare, än det verkligen är.
Ren Fritid och Abnet är de två bästa produkterna. De ger samma fina resultat med minsta arbetsinsats. Ren Fritid är något mer lättjobbat än Abnet och hade vunnit testet om det kostat mindre. Men det är nästan dubbelt så dyrt som Abnet och med det i åtanke vinner Abnet. En annan fördel med Abnet, om än utanför tävlan, är att det fungerar även på husbilens invändiga ytor och textilier.
Globex 80 och Sonax Xtreme Schampo ger som tidigare nämnts fullgoda resultat. Men de är inte lika lättjobbade. Störst arbetsinsats kräver Globex 80. Det är dessutom det enda av de fyra medlen som agerar frätande och är man inte noga när man sköljer av är det risk att lister, tätningar och plastdetaljer far illa. En onödig risk att ta tycker vi. Särskilt som det finns säkra medel som ger lika bra eller bättre resultat på kortare tid.
För den miljömedvetne är Sonax Extreme Active Schampoo valet eftersom det är fritt från fosfater.
Vi kunde inte se att det vax som är iblandat i tre av produkterna gav någon synlig skillnad jämfört med Abnet som saknar vax.