Dubbla effekten, halva vikten med ett litiumbatteri
Husbil.se 2024-02-05Att ersätta det klassiska blybatteriet mot ett litiumbatteri i en husbil är en bra investering, det tycker Niklas på Fritidscenter i Trollhättan. Han är expert inom ämnet och delar här med sig av fördelarna. Snabb uppladdning, låg vikt och lång hållbarhet är egenskaper som kännetecknar batteriet.
Här ser du skillnaden på ett litiumbatteri och blybatteri - Niklas på Fritidscenter i Trollhättan delar med sig av sin kunskap.
Idag har det blivit allt mer vanligt att ersätta det vanliga blybatteriet mot ett litiumbatteri för att driva husbilens bodel. Detta är något som Fritidscenter i Trollhättan erbjuder sina husbilskunder. Resultatet blir ”dubbla effekten och halva vikten”. Vi har pratat med Niklas, som är expert inom ämnet.
– Vi har eftermonterat litiumbatterier i många år och bara med gott resultat. Har du en gång bytt till litiumbatterier går du inte tillbaka till något annat. Du kan använda kapaciteten på ett helt annat sätt och får full kraft till ner till sista amperen, säger Niklas.
Husbilar kommer med blymonterade husbilar
Idag kommer de flesta husbilar med blymonterade batterier, antingen AGM-batterier eller gele-batterier. Det är få leverantörer som fortfarande levererar med bly/syra, eftersom dessa behöver mer underhåll och är mer känsliga för djupurladdningar. Många av dagens husbilar har strömkrävande produkter, och kräver ett annat typ av batteri.
Här är en husbil med förmonterade blybatterier.
Litiumbatterier är dyrare men effektivare
Står du i valet och kvalet kring vilket batteri du ska välja? Niklas berättar att ett litiumbatteri är effektivare än ett blybatteri vilket gör att du får mer för pengarna. Av ett litiumbatteri på 80 ampere kan du använda 99 procent, du kan alltså nästan ladda ur det helt. På ett blybatteri kan du bara använda 30-40 procent av den märkta effekten innan det tar skada.
Livslängden är längre på ett litiumbatteri. Ett vanligt batteri klarar cirka 400-600 cykler medan ett litiumbatterier under sin livstid klarar upp till 4000 cykler. Niklas är efter två år med sitt litiumbatteri bara uppe i 70 cykler.
Att ladda ett litiumbatteri tar cirka två till tre timmars körning. Jämför detta med ett blybatteri som tar cirka 12-16 timmar att ladda.
Även vikten och storleken hör till fördelarna – och problemet med lastvikten försvinner. Det innebär att du kan åka med till exempel en mer fylld vattentank eller mer packning och utrustning. Ett litiumbatteri tar mindre plats i batterifacket och har en lägre vikt. De väger under tio kilo, ofta runt 8-10 kilo. Jämför detta med ett blybatteri som kan väga runt 36 kilo.
Niklas menar:
– Genom att byta till ett litiumbatteri vinner du både effektmässigt och viktmässigt.
Se litiumbatterier som en investering
Priset för litiumbatterier och laddare är dyrt. Men enligt Niklas har priset på blybatterier på senare år också ökat i pris. Detta beror på ökade kostnader för råvarorna.
– Att köpa och byta till ett litiumbatteri på 165 ampere hos Fritidscenter i Trollhättan kostar cirka 15 000 kronor. Ett blybatteri kostar runt 4000-5000 kronor, säger Niklas.
Många av Fritidcenter i Trollhättans kunder ser sina litiumbatterier som en investering. När de byter husbil flyttar de med sig litiumbatteriet till det nya fordonet.
Håll koll på litiumbatteriet med app
Som privatperson kan det vara svårt att kolla belastningen på ett batteri, det kan du göra hos en återförsäljare som har specialutrustning för detta. Men jämfört med andra batterier är det väldigt enkelt att hålla koll på ditt litiumbatteri. Det har bluetooth och kan kopplas till en app till mobilen. I appen får du tillgång till realtidsdata som laddningsgrad, spänning, temperatur, antal laddcykler och om det kommer in eller dras ut ström. Här ser du om det är solcellerna eller bilen som laddar och om laddströmskabeln är ansluten.
– Med appen får du en helt annan kontroll på ditt boende. Om du fricampar, framförallt på vintern, kan det vara skönt att veta om batteriet kommer att räcka över natten när du kör värmaren. Med ett blybatteri blir det lite av en gissningslek, säger Niklas.
Litiumbatterier har bluetooth och via en app ser du kapaciteten på det.
Här testar man kapaciteten på ett gammalt batteri.
Vilken är den vanligaste storleken för husbilar?
Precis som med ett vanligt blybatteri finns det olika storlekar att välja mellan när du ska köpa ett litiumbatteri. Det minsta ligger på fyra ampere. Hos Fritidscenter i Trollhättan monterar de oftast batterier på 165 ampere. Det här batteriet dubblar nästan sin kapacitet jämfört mot originalbatterier.
Välj rätt batteri och inverter
En av de saker som kräver mest ström i en husbil är en inverter – den gör att du kan få 230-voltsström även när du fricampar.
När du väljer batteri och har en inverter är det viktigt att välja med rätt Battery Management System (BMS) som klarar det strömuttag som invertern har. BMS skyddar batteriet mot saker som överladdning, urladdning och kortslutning och stänger av det om något oförutsett händer. Köper du ett för litet batteri med för liten BMS som invertern inte klarar av kommer du att skada batteriet. Har du svårt att avgöra vilken storlek på batteriet du behöver är återförsäljare duktiga på detta.
Köpguide: Så väljer du rätt batteri