Fylla och byta gasol till husbil – våra bästa råd och tips
Husbil.se 2021-07-01Jakten att hitta billig gasol till sin husbil eller till gasolgrillen i hemmet tar fart redan när våren gör entré. Vi sätter oss ned för en pratstund med Max Müller, Gasolfyllarna i Trollhättan, för att reda ut vad som kan vara bra att veta kring detta ämne.
Gasol en biprodukt som utvinns vid raffinering av råolja och (eller) naturgas. Hanteras den rätt är det en säker energikälla. Nedan listar vi saker att tänka på och hur du kan bidra till ökad säkerhet när det gäller gasol och husbil.
Skillnad på gasol utomlands
I Sverige innehåller gasolen propan 95, åker du däremot utomlands kan det uppstå en del kvalitetsskillnader, framförallt i södra Europa. I vissa länder innehåller gasolen en blandning av både butan och propan. Det leder till en lite billigare gasol men då den innehåller butan blir gasolen inte lika ren. Fördelen med att enbart använda propan är att kvalitén blir högre och den passar vårt nordiska klimat bättre. Utomlands kan även gasolen innehålla mer smörj vilket beror på att det finns fler gasolbilar. Innan du reser utomlands med husbilen, fundera därför på att köpa ett gasolfilter som renar innan det går ut i själva förbrukaren. Ett filter går enkelt att montera själv.
Ska du resa utomlands med husbilen under en längre period kan det även vara bra att notera vilka ventiler och adapters som kan behövas i just de länder du ska besöka. Det är skillnad på rattventiler och klick-on ventiler och det är inte bara att byta in en svensk P11 i ett annat land tyvärr.
Trycktest av gasol
Fler och fler campingplatser önskar idag ett färskt gasoltestsintyg, en täthetskontroll på gasolen som visar upp att husbilen eller husvagnen är testad. Allt för att höja säkerheten på campingen och undvika olyckor. Det är bra att göra ett gasoltest varje år, ett så kallat trycktest. Testet görs från reduceringsventilen och sedan in i vagnen för att se så att det är tätt. Idag är det ofta rör dragna in i husbilen eller husvagnen förutom första biten där det är slang. Glöm heller inte att kolla så att säkerhetsventilerna är stängda inne, lyssna efter klicket, när du stänger av förbrukaren. Att göra ett trycktest tar c:a 10 minuter och sedan ska förbrukaren köras en stund, total tidsåtgång hamnar på cirka halvtimman.
Att vintercampa med gasol
Även om det kanske inte hör till vanligheterna så kan det frysa i tuben. Om man kör värmen väldigt hårt under en period så behöver gasolen ut fort, pannan vill ha mycket gasol och då kan det bli frostbildning i tuben. Det finns dock tillbehör man kan sätta på tuben som hjälper till att förhindra att det fryser. Ett bra tillbehör när man vintercampar.
Blir gasol gammalt?
Det korta svaret är nej. Gasol är ingen färskvara och blir inte gammalt. Det går bra att lämna gasoltuberna kvar i husbilen även under vintern.
Att fylla på eller byta gasoltub
Det är skillnad på att byta gasoltub och att fylla på en gasoltub. Det finns en uppsjö av företag och kedjor i Sverige där du kan byta din gasoltub rakt av mot en ny när du upplever att den är tom. Fler aktörer börjar även komma in på marknaden när det handlar om gasolpåfyllning. Då fyller man på tuben endast med den mängd som behövs. Genom att först väga tuben ser man snabbt hur mycket som kan fyllas på. Som konsument betalar du enbart för själva delen som blev påfylld. Visar det sig att det är 3 kg kvar i tuben så betalar du bara för 7 kg om det gäller en 10 kg gasoltub. Ett smart och smidigt sätt.
Viktigt gällande gasolpåfyllning
En viktig punkt vid gasolfyllning är kontroll av flaskan som ska fyllas. Inte bara att den är godkänd enligt datum utan även skador, hur mkt den får fyllas med osv. Även om det inte är ett krav så prata gärna med din gasolfyllare om de är ett ackrediterat gasolfyllningsföretaget. Det är extremt viktigt med säkerheten kring fyllning av flaskor och kontrolleras man av Swedac ger det en extra trygghet, både för personalen som jobbar samt för dig som kund. Kontinuerlig utbildning av personal som arbetar med att både kontrollera och fylla på flaskor gör att säkerheten ökar för alla.
Säkerheten först
Se till att tuben är ordentligt stängd innan du tar ur den för byte eller påfyllning och ha ingen eldslåga eller cigarett i närheten av din gasoltub.