Få en tryggare semester med gaslarm till husbilen
Husbil.se 2023-01-05Har du gas i husbilen behöver du ha ett gaslarm, som varnar om det skulle uppstå en gasläcka i din gasolutrustning. Så fungerar ett gaslarm och detta ska du tänka på!
Det finns många saker som kan göra din husbilssemester trevligare, men också säkrare. Med ett gaslarm kan du sova tryggt och säkert utan att behöva oroa dig för gasläckage från din gasolutrustning.
Hur uppstår en gasläcka?
För att inte belasta eller vara beroende av husbilens el är det många som har husbilstillbehör som drivs av gasol. Gasolkök, gasolkylskåp, gasolvärmare är några populära hushållsprodukter som kan drivas av gasol – alla de kan drabbas av gasläckage. En gasläcka kan uppstå om det är fel på slangarna eller om produkterna är gamla och slitna. Därför är det viktigt att hantera och förvara gasolutrustningen på rätt sätt i husbilen. Spara alltid beskrivningen om du skulle vara osäker kring något. För att undvika gasläcka ska du göra regelbundna kontroller – och köpa ett gaslarm!
Så fungerar ett gaslarm
Gaslarmet larmar när det läcker ut gas i husbilen, så att du snabbt kan vidta åtgärd som att stänga av ventilen till gasolutrustningen, stänga motorn och utrymma. Larmet avger ett skarpt ljud redan innan gasen har nått en farlig nivå. Eftersom gasol är en tung gas ska du placera gaslarmet långt ner på väggen. Kom också ihåg att aldrig täcka över gaslarmet för då kan sensorerna påverkas och håll det borta från fukt. Testa gärna gaslarmet med jämna mellanrum så att du vet att det fungerar – varje gång du ska i väg brukar vara en bra regel.
Gaslarm för husbil 12v
Till husbilar finns det gaslarm som är anpassade till husbilens 12 voltsuttag. För att kunna använda ett gaslarm för ett vanligt eluttag behöver du ha en omvandlare. Det finns även batteridrivna gaslarm en lång hållbarhet.
Därför ska du ha gaslarm till husbil
Varje är sker det gasolyckor i husbilar som hade gått att förhindra om du upptäckt läckan i tid. Vill du kunna sova gott om natten på husbilssemestern ska du ha ett gaslarm som varnar för gas innan du får i dig för mycket gas och blir förgiftad. Gasen kan dessutom antända och orsaka en farlig explosion. Komplettera också med en brandvarnare, brandsläckare på 2-6 kilo och brandfilt.
Erbjudande på campinglarm till din husbil
I samarbete med Sensor Alarm kan Husbil.se erbjuda ett fantastiskt pris på campinglarm. I paketet ingår inbrott-, gas-, brand-, temperatur- och personlarm. Dessutom larm direkt till mobilen. Extra unikt med detta larm är att du kan koppla upp dina grannar på campingen till larmenheten och om ett larm går så får även grannen larmet och kan snabbt hjälpa till.
Unikt med campinglarmet är också att larmet både är ett campinglarm och ett hemlarm. I grundpaketet finns både en 12-voltsadapter samt 230-voltadapter. Detta för att du ska ha möjlighet att kunna flytta in larmenheten till bostaden om du väljer att ställa av bilen/vagnen en period om året. Grundpaketet innehåller också två stycken gaslarm. Ett batteridrivet gaslarm som ska placeras inne i bilen/vagnen och ett gaslarm som går på 230 volt som kan placeras i förtältet.
Kampanjpris 3 995 kr till och med den 15/7 2023 (ord. pris 5495 kr). I priset ingår 12 månaders datatrafik, därefter debiteras du 99 kr per månad för datatrafik och tillgång till larmapp, suport och produktgaranti.
Campinglarmet från Sensor Alarm rekommenderas av Caravan Club.
Om det läcker gas – detta ska jag göra
När din gasolutrustning läcker gas avger gaslarmet en hög ljudvolym. Du kommer också att märka av lukten av gas. Stäng flaskventilerna och gasolutrustningens ventiler, stäng av bilmotorn och lämna husbilen. Brinner det är det viktigt att få släckt elden så fort som möjligt då gas brinner fort, lätt kan sprida sig och även explodera. Efter det måste du vädra ut gasolen ordentligt och inte använda gasolutrustningen innan allt är åtgärdat.
Så ofta ska du testa gasolen
Den obligatoriska gaskontrollen ingår inte längre i standardbesiktningen av husbil. Däremot är det många besiktningar som erbjuder detta separat och då kollas slangar, rörledningar och andra gasolkomponenter. Gasolkontroll rekommenderas minst vartannat år. Du kan också kontrollera gasolen på egen hand – det viktiga är att det görs regelbundna kontroller så att det inte finns någon risk för gasläcka. En del campingplatser kräver dessutom en godkänd gasolkontroll eftersom husbilarna och husvagnarna står tätt och risken att branden sprider sig är stor.