Nyheter Husbil.se

Importera husbil – Bra eller dålig affär?

Husbil.se 2021-06-09

Det har blivit allt vanligare att importera husbil från Tyskland eller Italien och för den som är villig att göra sig lite extra besvär finns det stora pengar att spara. Samtidigt finns det saker att akta sig för.

Ett husbilsköp innebär en stor investering och många blir lockade av möjligheten att spara en slant. Att importera en husbil kan i många fall bli en lönsam affär och det går att spara tio-tusentals kronor. Om allt fungerar. Och om du får det du förväntar dig. För att genomföra en sådan affär finns det två vägar att gå – antingen sköter du allting helt själv, eller så vänder du dig till en importfirma för hjälp.

Första frågan du bör ställa dig är om du vill ha en fabriksny eller begagnad husbil. Den tyska marknaden erbjuder låga priser och en ny husbil kan vara upp till 20 % billigare än i Sverige. Att importera en på egen hand kan vara både tidsödande och riskabelt. Att anlita en mellanhand kostar förstås en slant, men du om du vänder dig till en seriös firma får du mycket trygghet på köpet.

Vilka regler gäller?

När man importerar husbil gäller samma regler för vid privatimport av vanlig personbil. Om du reser till ett annat land inom EU och köper en begagnad husbil på plats, betalar du moms i landet där du köper den. Detta gäller dock ej för nya fordon - då betalar du skatt i Sverige. Mer information finns på Tullverkets  hemsida och webbtjänsten ”Tullguiden”.

Eftersom det är olika regler för nya och begagnade bilar kan det vara lönsamt att köpa en som är ny och lätt begagnad. Det är vanligt att firmor hyr ut en ny husbil under sommaren och sedan säljer den när hösten närmar sig. Förutom ett lägre pris (jämfört med en fabriksny) får du dessutom bättre villkor vid import. I dessa fall är det förstås extra viktigt att kontrollera skicket noggrant.

Om du importerar på egen hand sägs det mest fördelaktiga vara att leta efter en bil som är minst 6 månader gammal och som har gått minst 600 mil. Om du köper husbilen av en privatperson får du ofta mer utrustning än om du köper en som använts till uthyrningsverksamhet. Ifall du lyckas hitta rätt bil och sköter dina kort rätt kan du spara mellan 50 000 och 200 000. Detta är givetvis beroende på husbilsmodell, utrustning, ålder och skick.

Viktiga saker att tänka på innan import av husbil:
  • Att hitta rätt husbil eller personbil
  • Inspektion innan köp
  • Fukttest
  • Prisförhandling
  • Registrering i Sverige
  • Tull- och momsregler vid import
  • Ursprungskontroll
  • Transport och logistik (hemkörning, nerresa, övernattning i samband med köp).
  • Betalning sker säkrast via banköverföring.
Se upp för dessa fallgropar:
  • Betala aldrig i förskott!
  • Tänk på att bedragare finns - även utomlands.
  • Kontrollera så att gasolen (värme, spis och kylskåp) är installerad på rätt sätt – läckage kan ge otäcka konsekvenser.

När du anlitar en importfirma kan du i regel få hjälp med allt ifrån förmedling av husbil till kontroller, pappersarbete, rekond och hemtransport av husbil. Om du vill ha mycket extrautrustning till din husbil bör du kolla upp priserna hemma innan du börjar leta utomlands. Annars kan det hela sticka iväg och det är inte säkert att du tjänar så mycket.

Det kan även vara värt att förhandla om priset med din lokala handlare. I vissa fall är det faktiskt möjligt att pruta – eller be om extra tillbehör på köpet. Fördelen med att köpa en husbil inom Sverige är att du skyddas av konsumentköplagen och dessutom kan det vara enklare att kolla upp husbilens historik. Dessutom har du större möjligheter att kontrollera så att handlaren är seriös. Många kontakter sprids ju genom andra kunders goda erfarenheter.

Lycka till!

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.