Italienska Rivieran - del 3
Husbil.se 2017-08-08Vår resa genom Italien fortsätter och denna gång beger vi oss till San Marino. Detta lilliputtland ligger på en bergstopp och syns på flera mils avstånd.
Det är svårt att förbli oberörd av den mystiska borgen som tronar på en klippa. De böljande, omgivande kullarna och pittoreska husen skapar en mystisk atmosfär som väcker fantasin till liv och för tankarna till sagornas värld. Kalla det verklighetsflykt, men det här är verkligen speciellt! Det vet även befolkningen om och de vet att ta vara på sina tillgångar och hur man ska locka turister.
Badorten Rimini ligger bara ett par mil bort och det är även nära till norditalienska städer som Bologna och Venedig. San Marino är ett av Europas minsta länder och det är bara Monaco och Vatikanstaten som är mindre. Det finns visserligen parkeringar och ställplatser inne i staden, men det är trångt och vägen dit är både brant och kantad av stup. Vi föredrar därför att ställa husbilen på en närliggande camping för att fortsätta med buss eller taxi till själva huvudstaden.
Landskapet är vackert och den stora borgen bidrar till en historisk atmosfär. Från toppen av berget där borgen ligger kan man åka linbana ner till landets huvudstad och på vägen ges möjlighet att njuta av fantastisk utsikt över havet och de omgivande bergen.
Utsikten över vyerna är slående och man kan förstå att människor har dragits till platsen genom åren.
Ett obligatoriskt besök vid borgen. Vackra planteringar ger en välskött och välkomnande känsla!
Litet land med stort hjärta
San Marino har varken järnvägsstation eller flygplats, så transportmöjligheterna är begränsade. Men buss och taxi är både bekvämt och smidigt och det är inga avstånd att tala om. Fästningen på toppen är till synes ointaglig och en gång i tiden var det säkraste platsen att fly mot, för den som var förföljd. Numera är den som tur är öppen för turister och den välkomnande atmosfären är påtaglig. Man måste säga att detta lilla land har ett stort hjärta.
Huvudstaden är upprustad och husen har renoverats varsamt för att behålla sin karaktär. Varje år besöks den av ungefär 2 miljoner turister, som njuter av att strosa omkring bland dess gator och gränder. Här finns dessutom möjlighet att shoppa till riktigt bra priser då varorna är befriade från skatt. Maten, kulturen och språket är ungefär detsamma som i de omgivande delarna av Italien, så det är enkelt att göra sig förstådd.
En speciell demokrati
Staten är uppkallad efter Marinus – en kristen stenhuggare som flydde hit år 297, för att undkomma romarna. På bergstoppen av Monte Titano byggde han en liten kyrka och runt denna samlades anhängare. År 301 utropades området till en egen stat och sedan dess har sanmarinierna styrt sig själva, om än med några få avbrott. Området är en republik och många hävdar att det är världens mest demokratiska land.
Här bor omkring 30 000 invånare och bland dessa väljs 60 parlamentsledamöter. Här finns också en unik styrelse med två statschefer (kaptensregenter eller Capitani Reggenti), vilka utses en var från båda de politiska blocken, för att skapa balans. Statscheferna styr i 6 månader och därefter har medborgare möjlighet att inom 3 dagar lämna in klagomål på styret. Vid allvarliga anklagelser kan det startas en juridisk process mot kaptensregenten.
Storleken är inte allt. San Marino har mycket att erbjuda på liten yta! Missa inte att ta en tur med linbanan.
En välmående succé
Systemet är skapat för att undvika korruption och maktmissbruk. Landet är trots sin storlek relativt välmående. Arbetslösheten är låg, här finns ingen statsskuld, låga skatter, fri sjukvård, ingen värnplikt och en hög levnadsstandard. Dödstalen i åldrarna 15-60 år är de lägsta i världen. Hur kan man då upprätthålla denna status? Sten är den enda egentliga råvaran, men här odlas också en del vindruvor.
Befolkningen har tvingats uppfinna andra sätt att skaffa inkomster och några av de främsta är överraskande nog myntprägling och frimärkstillverkning. Bankväsende och turism är de tyngsta hörnstenarna i ekonomin. Eftersom varorna är momsfria är de ca 20 % lägre än i Italien. I huvudstaden finns gott om små butiker och Via Basilicus tillhör de mest välbesökta. Här försöker man locka turister med skyltar på deras eget språk och inte nog med att du kan besöka Systembolaget – du kan även på service på svenska.
San Marino har varit en fascinerande upplevelse och det är med viss sorg vi lämnar staden. Men husbilen väntar liksom nya äventyr.
Missade du del 1 eller del 2 av vår serie om Italien? Klicka på länkarna.