Nyheter Husbil.se

Provläs boken Husbilsresan – del 1 av 2

Husbil.se 2019-03-25

Husbil.se är glada att kunna ge alla sina besökare (ni är faktiskt över 500 000 människor årligen!) möjlighet till en unik inblick i boken Husbilsresan av Ralph Laingren. En bok om att sälja av kåken och lämna allt hemma i Sverige och bege sig genom Europa med destination Kanarieöarna. Tips på platser, aktiviteter och hur man bäst njuter av livet. Boken tar även upp hur man lever billigt i Europa och Kanarieöarna med Husbil.

Det är ju inte första gången vi åker iväg söder ut på hösten för att vara borta över vintern. Det har vi gjort flera gånger tidigare. Men det är första gången vi åker när huset är sålt och alla våra grejer är borta på loppis eller skänkt till släkten. Nu ska vi vara borta länge.

Inga skulder företaget sålt, frugan har gått i förtida pension. Skatten är betald och kontot fyllt med stålar. Inga skyldigheter till något eller någon. Bara skatt och försäkring på husbilen som dras via autogiro. Myndighetspost får vi via elektronisk brevlåda (www.kivra.com). Mantalsskrivit oss på mammas fritidslägenhet som moster kollar posten på.

Under hela sommaren har vi passat på och hälsa på alla kära och nära, eftersom vi räknar med att vara borta länge. Det blev ca: 25-30 stopp i hela Sverige upp till Lappland. Även Åland fick sig ett besök. Hela den färden var 350 mil. Så nu har vi mättat vårt behov av släkten för en tid ;).

Skaffat e-faktura på trängselskatt och annat som kan dyka upp. På banken har jag skapat en Euroficka med en rejäl slant på Nordea, samt öppnat ett nytt konto där vi har varsitt Visa bankkort på. Som reservkort har vi Cirkel K och Norwegian bank som är kostnadsfria per år. Där har vi även en hygglig kredit som vi inte utnyttjar utom i nödfall. För att inte ha alla ägg i Sweden, har vi även ett Spanskt bankkonto på Bankinter med ett debitkort.

För att ha en rimlig uppfattning hur mycket vi blåser, har vi kommit överens om att sätta in 8000 kr var på vårt blåskonto per månad. Det är inte hugget i sten, men ger en bra påminnelse när pengarna tar slut att bromsa utgifterna.

Vi har även köpt en ny husbil för tre år sedan som vi nu har fått utrustat exakt som vi vill. Det är en Pössl Roadcruiser för strax under 500000 kr. En s.k. Plåtis. För den är egentligen en inredd skåpbil modell större. Den har allt. Två enkelsängar, kök, toa, dusch och en sittgrupp för fyra personer.

När jag utrustade den hade jag en tanke att man ska kunna stå på fjället i minst 10 dagar utan att behöva åka till civilisationen. Därför sitter det 300 watt solpaneler, 44 liter LPG flaskor (gasol), dubbla toa kassetter, bränslecell (Efoy) som producerar el vid molnigt väder i bilen. Om man uträttar vissa behov utomhus och badar i hav och sjö kan den tiden kraftigt utökas.

Nu börjar vi bli klara. Jag har bokat TT-line för 650 spänn till Rostock. Skönt att slippa Danmark. Fyllt 44 liter LPG och 111 liter färskvatten. Väntar med att fylla diesel till Tyskland då både priset och kvalitén är bättre där. Nu bör man ju inte köpa så mycket i Sverige, för det är ju billigare överallt annars utom i Norge och Frankrike.

Vad gäller extern GPS blir behovet mindre och mindre. Google Maps som man har i mobilen börjar bli riktigt bra, med live trafikupplysning och snällare sökningar. Men riktigt bra är den ännu inte. Den förstår ju inte att vi åker i en husbil. Därför har vi även en GPS som är till för det. *Annonslänk* Se priset för Tomtom Camper hos NetOnNet. Den fattar att vi inte ska åka på för små vägar. Vägarna ska klara 3,5 ton och en höjd på 2,80 cm. Lösningen är att vi använder båda. Funkar skitbra.

Hmm! Vill man veta hur mycket allt kostar rekommenderar jag Michelins hemsida som även räknar ut kostnader för diesel, vägtullar och avskrivning/km + tid och avstånd. Ställer man in parametrarna rätt där så har man en hygglig överblick hur fattig man kommer att bli under resans gång. Google maps är också bra som visar alternativa vägar. I alla GPS:er och Google maps kan man ju välja undvik vägtullar, vilket är bra för den snåle. I Google maps kan man ju även skriva ”Turist attraktioner” och vips kommer det upp en massa trevliga förslag att göra just där man är.

Vårt första stopp på väg ner blir Ätraforsbadet (57.035782, 12.670941) som ligger mitt i ingenting. Inte så långt från Ullared vilket vi har varit till två gånger. Första och sista! Aldrig sett galnare tanter för en strumpa och lite schampo. Vart fall Ätraforsbadet är härligt långgrunt, samt har ett kommunalt torrdass, vilket uppskattas. Vi badar lite och dukar upp till en festmåltid. Lite härlig oxfilé, med gratinerade grönsaker är smaskens (Lägg i en Omnia ugn grönsaker och gratinera med ost på gasolen och rosta lite valnöt ovanpå). Och till det gräddpepparsås. En 3 liters röd bag in box får passa som dryck. En härlig LCHF rätt.

”En dunk om dagen är bra för magen”. Hmm! Kanske inte, men vi hade en underbart trevlig kväll. Kom även två andra husbilar dit, som vi blev du och skål med. Ett kvällsdopp blev det också. Lite varmare den här gången, men det kanske hade med dunken att göra. Det här är livet, mycket bättre än att stå på camping eller ställplats (även om gästhamnarna kan vara underbara). En annan trevlig faktor är också att det är GRATIS.

Här slutar del 1 av 2 ur avsnitt två, av Husbilsresan. Del 2 kommer publiceras inom kort. För dig som vill köpa boken direkt – *Annonslänk* klicka här för att se priset hos Bokus.

Har du själv läst boken eller vill kommentera något gällande boken? Klicka här för att komma till vår Facebook där vi har en tråd om just boken Husbilsresan.

Husbilsresan

Copyright © 2019, Ralph Laingren

Ansvarig utgivare: Ralph Laingren

Framställd av Vulkan.se, tryckt i Riga

ISBN 978-91-88931-49-8


Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.