Ödevata Gårdshotell & Fiskecamp
Husbil.se 2020-05-12* Detta är ett betalt samarbete med Ödevata Fiskecamp *
Vi svänger in med husbilen hos Malin och Magnus Axelsson som, förutom att erbjuda fina husbilsplatser, har ett hållbart tänkande när det gäller att producera mat. Vi blev nyfikna när vi hörde talas om deras egenodlade fisk, tilapia, som simmar runt i det unika orangeriet.
Ödevata fiskecamp har uppstått ur det som först var en gård och sedan en fångvårdsanstalt för lindriga brottslingar, en bit utanför Emmaboda. När fotbojorna kom lades anstalten ned och 2005 köptes anläggningen av Malin och Magnus Axelsson.
Vackert belägen bestående av faluröda hus vid en liten sjö har de förvandlat fångvårdsanstalten till en turistanläggning med hotellboende, stugor och husbilsplatser (en anpassad plats för husbilar inne på en campingplats reds. anm.). Man erbjuder även konferensverksamhet och aktiviteterna fiske, paddling och vandring.
– Vi har som mest varit sju personer som arbetar här året runt, även om vi arbetar lite mindre på vintern. Målet är serva våra svenska och internationella turister under semestertider och resten av tiden agera som ett informellt utvecklingskluster för alla som brinner för hållbarhet berättar Malin Axelsson.
Eget biokol
Hållbarhet är ledstjärnan för allt som görs på Ödevata fiskecamp. En stolthet här är flispannan som Magnus själv har byggt om och som nu producerar stora mängder biokol.
– Det gör att värmen till växthuset är gratis, samtidigt som vi får mer betalt för biokolet vi säljer än vad vi betalar för flisen. Dessutom använder vi biokolet som jordförbättringsmedel, säger han. Det gör att verksamheten även har fokus på ekonomisk hållbarhet inte bara miljömässig.
Ute på gårdsplanen står något som påminner om en upp och nedvänd kolmila, där Magnus bränner ris som också blir till biokol.
Akvaponik – ett hållbart matproduktionssystem
Den stora attraktionen i Ödevata är akvaponikanläggningen, ett vackert växthus eller orangeri, där de odlar fisk, frukt och grönsaker. Det invigdes i maj 2019 och drar till sig många nyfikna besökare som vill lära sig mer om odlingar eller kanske bara njuta av den underbara atmosfären.
– Vi odlar till exempel bananer, gurka, kaffe, passionsfrukt, papaya, sallad och tomater. Vi fick så mycket gurka att vi började ge det till våra grisar. De åt så mycket gurka att de tröttnade, berättar Malin Axelsson med ett leende.
Odlingen sker året runt. I det isolerade växthuset är det 18 grader inomhus även när snön yr utanför, tack vare biokolpannan. Biokolet från pannan används som jordförbättringsmedel.
Smaka på en tilapiafisk
Tilapia är lätta att odla. De trivs i stim, säger Malin. Sedan vi köpte dem som yngel från Gårdsfisk har inte en enda fisk dött i tanken.
Idag serveras tomater och andra grönsaker till gårdshotellets frukostgäster och planen är att tillaga fiskarna, sälja dem i förädlad form och servera dem till gästerna på anläggningen. Det ska göra det ännu mer attraktivt att söka sig till Ödevata som turist eller konferensdeltagare. De har också planer på att satsa mera på sin utomhusmatlagning som ytterligare en attraktion.
Samarbete med Go Nature Trip
Om ni vill prova en rökt Tilapia så kan ni beställa på Gonaturemarket.com, det är ett nytt samarbete, ett “showroom” för landsbygdsprodukter och upplevelser, inom vårt nätverk Go Nature Trip, berättar Malin.
Malin betonar att de gärna tar emot fler studiebesök. Vi gör även visningar on-line för de som inte kan resa in under 2020, berättar Malin.
För att nå ut till nya marknader och våga testa nya tankar och idéer arbetar jag med mina själsfränder inom Go Nature Trip, säger Malin. Det finns många spännande tankar och företag där ute som verkligen vill arbeta mot hållbarhet. Vi arbetar bland annat med husbilsuthyrarna Daylight Husbilscenter och Skanditrip Premium Motorhome Rental för att utveckla hållbara exklusiva ställplatser för en internationell målgrupp som gärna vill stå sjönära och uppleva svenska traditioner och outdoor.
Vad är akvaponik?
Akvaponik är ett sätt att odla fisk och grönsaker inomhus i ett kretslopp. Vattnet från fisktanken pumpas ut till odlingarna och pumpas sedan renat tillbaka till fiskarna. En stor fördel jämfört med fiskodling utomhus är att fiskarna håller sig friska utan antibiotika eller andra mediciner.
I Ödevata används också gårdens eget biokol i odlingsbäddarna för att rena vatten och binda näring. Akvaponikanläggningar fungerar i både liten och stor skala.
Vi säger tack för besöket! Här kan du läsa mer om priser, fakta och adress till Ödevata fiskecamp