Nyheter Husbil.se

Solceller till husbil – Watt, montering och paket

Husbil.se 2024-04-22

Det är inte alltid det finns el där man har tänkt parkera. Solceller är ett bra sätt att säkra husbilens strömförsörjning. Ta del av tips kring montering, prisexempel och ett bra erbjudande på solcellspaket.

Installera solceller på husbil.

Solcellspaneler är en bra investering och allt fler har börjat inse fördelarna med ett sådant system. Den största är att du blir oberoende av strömförsörjning vilket ökar friheten när det gäller att stanna och parkera. Beroende på husbilens strömbehov kan du välja utrustning som tillgodoser detta. Dels finns det olika typer av solceller och dels finns det paneler med olika effekt.

Erbjudande på solcellspaket till husbil

I samarbete med LegoElektronik.se kan vi erbjuda ett fantastiskt pris på solcellspaket för besökare på Husbil.se! Med rabattkod får du 10 % rabatt på 100W Premium och 170W Premium. Dessutom får du 10 % rabatt på alla produkter på Husbil.se kampanjsida hos LegoElektronik.

Rabattkod: husbilse

Direktlänk till erbjudandet

Pris:
Solcellspaket 100W Premium
Ord. pris 2 995 kr.
Pris med rabatt: 2 695,50 kr.

Solcellspaket 170W Premium 
Ord pris 3 995 kr.
Pris med rabatt: 3595,50 kr

Erbjudande på solceller.

Watt – vilken effekt behövs?

Beroende på vad du vill att elen ska räcka till kan du anpassa effekten. Välj exempelvis på 50W, 100W eller 150W. En bra riktlinje är att försöka täcka hela den tillgängliga takytan. Man kan aldrig räkna med att få ut 100 % av den effekt som utlovas och därför är det bra att ta i i överkant när man beräknar behovet. Mycket spelar in - hur starkt solen skiner, vilken årstid det är, var i landet du befinner dig och vilken lutning solcellerna har.

Seriekoppling kräver att strömmen (A) är likvärdig på panelerna. Så t.ex. en 100W 12V (ca 20V 5A) och en 120W 12V (ca 20V 6A) är inte så bra. Däremot 100W 12V (20V 5A) och 200W 24V (40V 5A) funkar fint att seriekoppla. Dock ska man tänka på att spänningen ökar i i det sista fallet hade spänningen blivit 60V vilket kräver en regulator som klarar det. Billigare regulatorer hade i det fallet gått sönder och om den överlevt slängt bort allt över 13,8-14,4V (= en förlust på 70%) medan en bra MPPT-regulator hade använt överspänningen och gjort laddning av även det. Skuggning är också viktigt i en serie då en solpanel skuggad i en serie förstör hela serien i sin helhet.

På samma sätt kan man parallellkoppla solcellspaneler. Då är det istället inte viktigt med ström (A) utan att panelerna har samma spänning (Volt). Nackdel parallell: Blir lägre spänning (samma som innan) men högre ström vilket kan kräva grövre kablar. Fördel: Om en skuggas så fortsätter den andra panelen att leverera ström.

Montering av solceller till husbil

Solcellerna monterar du på husbilens tak och det kan du göra på egen hand. 

– För en som är rutinerad tar det inte särskilt lång tid att montera solceller på husbilen och du kan klara det på strax över två timmar. Men för en som gör det för första gången ska du reservera lite mer tid för det. Det tar lite mer tid framförallt för att du ska följa steg för steg enligt monteringsanvisningarna. När du följer monteringsanvisningarna ordentligt är det en väldigt enkel installation, säger Niclas Svanholt, VD på Legoelektronik och expert på solceller till husbil och husvagn.

När du monterar dina solceller finns det också en del saker att tänka på. 

– Limningen måste göras rätt så att inte solpanelerna lossnar och flyger på någon bakom dig när du kör med husbilen. Du måste alltid koppla in regulatorn mot batteriet innan du kopplar in solpanelen mot regulatorn för att regulatorn måste ha vara igång innan den får in ström från solpanelsingången, säger Niclas Svanholt, VD på Legoelektronik och expert på solceller till husbil och husvagn.

Här är solceller monterade på en Concordehusbil.

Här är 2 x 120W solceller monterade på en Concordehusbil. Inuti husbilen finns ett litiumbatteri på 360 Ah vilket gör att du klarar en vecka utan större problem vid fricamping.

Fördelarna med att köpa ett paket med solceller

Du kan antingen köpa solceller för sig eller välja ett färdigt paket. Det finns många fördelar med att köpa ett paket med solceller. 

– När du köper ett paket med solceller får du med alla delar som behövs och du behöver därför inte tänka själv på vilka delar som ska vara med. Köper du alla delar som ett paket minskar även fraktkostnaden per del vilket gör att det ofta är rabatterade priser och blir ekonomiskt bättre, säger Niclas på  Niclas Svanholt, VD på Legoelektronik. 

Pris och kostnad – så mycket kostar solceller för husbil

Vad solceller till husbil kostar beror på storleken på solcellerna och från vilket varumärke de kommer. Priset kan variera allt från några tusenlappar till 10 000 kronor. Väljer du att ta hjälp av en installatör eller montör får du även räkna med ytterligare kostnad för arbetet. 

Solceller 100W
Prisexempel från Legoelektronik: Solcellspaket 100W premium, 2995 kr

Solceller 170W-200W
Prisexempel från Legoelektronik: Solcellspaket 170W premium, 3995 kr

Bra batteri är viktigt för lagring av solceller

För att du ska kunna lagra el behöver husbilen utrustas med bra bodelsbatteri. Ofta finns redan ett bodelsbatteri inkopplat, men du kan eventuellt behöva utöka kapaciteten med flera batterier än vad som finns med som standard. Det går att koppla samman nya batterier med gamla, men detta kan medföra att batterierna laddar ur i olika takt. Du kan jämföra med en tandemcykel där man inte vet hur mycket den andre faktiskt trampar. Och du kan aldrig få ut större effekt än vad det svagaste batteriet levererar.

Husbilar kan vid kris laddas med landström. Om batteriet är helt urladdat kan det ta 2-3 dagar att ladda upp det igen med hjälp av solceller (100W solpanel). Eftersom batteriet väger en del är det en kompromiss att välja. För 100-120W kan ett 200Ah-batteri vara lagom. Särskilt om du vill kunna använda apparater och ha möjlighet att koppla in både dator och Tv. Många föredrar dock ett på 100Ah för att slippa dra runt på onödig vikt.

Solceller är en långsiktig investering

Ett solcellssystem kostar en del, men många paneler har upp till 20 års effektgaranti, vilket innebär liten kostnad om man slår ut inköpspriset över tid. Tänk på att det kan vara klokt att välja en variant med fästen som gör så lite ingrepp i bilen som möjligt. Håltagning kan sänka värdet då det påverkar utseendet rent kosmetiskt, samtidigt som all påverkan på karossen ökar risken för fuktangrepp. Om fast montering ska ske kan vi rekommendera att anlita en professionell firma för installation. 
Det går också utmärkt att även  installera solceller på sin husvagn.

Olika typer av solceller

Det finns två olika typer av solceller: polykristalin och monokristalin. Förutom solcellspaneler behöver du kablar, regulator och monteringskit. Antingen kan man köpa ett färdigt paket och montera själv eller köpa lösa delar för att få en personlig kombination. Om du tycker att det är svårt att välja kan vi rekommendera att du vänder dig till en firma som säljer solcellsutrustning. Förutom goda råd och experthjälp på planeringsstadiet kan du även få hjälp med installering.

En solcellspanel består av många små solceller som samlar upp solenergi och omvandlar denna till el. Vissa solcellspaneler limmas direkt på taket medan andra monteras i ram eller sitter i fäste som går att svänga. Genom att vrida panelerna så att de står i 90 graders vinkel mot solen kan du öka deras laddningsförmåga rejält. Vinklingsbara paneler är också bra eftersom du då kan komma åt takytan under - för rengöring och eventuellt underhåll. Vinklingsbara eller vridbara fästen är populärt vid tillfälliga monteringar på mark, montering på vägg och till viss del tak men existerar nästan inte till husbil. Där ligger de platt, antingen limmat direkt mot plåten (flexibla tunna paneler) eller i fästen som limmas på plåten.

Tips från experten på solceller för husbil

Vi har haft en pratstund med Niclas Svanholt, VD på Legoelektronik och expert på solceller till husbil och husvagn. Han rätar ut ytterligare frågetecken inför ditt val av solceller till husbil. 

Vad ska man tänka på när det kommer till solceller till husbil?
– Du behöver räkna ut hur mycket el du behöver per dag. När du har räknat ut det rekommenderar vi att du går upp en storlek över det. Det vanligaste är att köpa solceller mellan 100 och 200 watt.

Vad räcker 100 watt till?
– Fricampar du med husbilen över helgen klarar du dig med solceller på 100 watt. De flesta husbilskunderna är vana vid att spara på strömmen så många klarar sig även på 100 watt när de kör lite längre sträckor. Men brukar du köra längre husbilsresor och inte bara fricamping brukar det vara fördelaktig att välja solceller med 160-200 watt för att få lite rejälare laddning.

Vad är fördelarna med att köpa ett paket med solceller?
– När du köper ett paket med solceller får du med alla delar som behövs och du behöver därför inte tänka själv på vilka delar som ska vara med. Köper du alla delar som ett paket minskar även fraktkostnaden per del vilket gör att det ofta är rabatterade priser och blir ekonomiskt bättre.

Andra butiker som lågprisbutiker säljer också solceller för husbilar. Varför ska man köpa solceller hos Legoelektronik?
– Generellt brukar billigare lågpriskedjor använda enklare regulatorer och små kablar för att få ner priset så billigt som möjligt. På Legoelektronik siktar vi självklart på att få det så förmånligt som möjligt för kunderna men aldrig på bekostnad av kvalité och driftsäkerhet. En annan aspekt vi är stolta över är att vi ger support såväl innan köp, vid installation samt självklart om frågor uppstår vid senare tillfälle.

Vad är skillnaden mellan att använda solcellerna på vintern jämfört med sommaren?
– Du har fler soltimmar på sommaren så du får ut mer av solpanelen under sommartid. Däremot är solpanelerna mer effektiva på vintern eftersom de blir kylda naturligt av det kallare vädret. Om du har solpanelen ute i en timme i perfekt sol kommer du därför att få mer el på vintern än på sommaren. Kommer det snö måste du däremot sopa bort snön innan solpanelen kan producera el, något som kan vara bra att ta med i beräkningen.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.