Sänkt skatt för husbilar i början av 2025
Husbil.se 2024-09-25Regeringen meddelar tillsammans med SD att husbilar inte längre ska omfattas av malus i budgetpropositionen för 2025. Det innebär en betydande sänkning av skatten för dig som köper en ny husbil, något som har mottagits med stor glädje av både husbilsägare och campingindustrin.
Att nu malusen avskaffas för husbilar är ett led i regeringens strategi om att klimatomställningen ska ha ett så brett stöd som möjligt från oss svenskar. Den nya skattesatsen innebär många tusenlappar i besparingar för husbilsägare som tänker köpa en ny husbil.
– Den här skatten träffar helt fel. Som konsument finns inget miljövänligare alternativ till att driva fordonet. Du kan inte välja en elektriskt driven husbil för det finns inga, säger Thomas Morell, trafikpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Så mycket lägre blir skatten
Exakt hur mycket besparingar det blir för oss husbilsägare som köper en ny husbil får närmaste framtid utvisa och vi inväntar mer information från Transportstyrelsen. Preliminära beräkningar som gjorts från bland annat Husvagns- och Husbilsbranschen indikerar dock på att skatten för den genomsnittliga husbilsägaren blir 5000 – 6000 kronor lägre per år gentemot idag. Denna skattesänkning är särskilt välkommen i en tid då många hushåll känner av ekonomiska påfrestningar.
Förslaget att avskaffa malusskatten bedöms kosta staten 90 miljoner kronor per år och föreslås träda i kraft den 1 februari 2025 enligt regerings pressmeddelande.
Avställningsperioden kan förändras
Då malusbeskattningen kommer försvinna får även framtiden utvisa om möjligheten som finns idag, att ställa av och på sin husbil med fyra dagars karens, kommer försvinna och istället ersättas med den 15 dagars karens som gällde innan malusen trädde i kraft.
Campingindustrin en av vinnarna
Den sänkta skatten för husbilar är en stor vinst för den svenska campingindustrin liksom verkstäder och besöksnäringen i Sverige generellt. Campingar kan nu hoppas på att fler husbilar kommer rulla ut på vägarna och att man förhoppningsvis kan märka av en ökning av antalet husbilsbesökare längs vårt land. Detta kan i sin tur leda till ökade intäkter och fler arbetstillfällen inom sektorn.
First Camp, en av Sveriges största campingkedjor, har också välkomnat den sänkta skatten för husbilar.
– Äntligen ändras denna skatt som var fel utformad från början. Detta skapar ännu bättre förutsättningar för campingbranschen som är en av de allra viktigaste delarna av turismnäringen. En miljon svenskar campar årligen och i juli är camping den största kommersiella boendeformen i Sverige, säger First Camps VD Johan Söör.