Vårda din husbil - förläng livslängden
Husbil.se 2017-10-24
En husbil är i många fall en stor investering och det gäller att vårda den rätt för att den ska hålla sig fin och fräsch länge. Du vill förstås kunna använda den i många år men även undvika att dess skick försämras – vilket innebär en direkt värdeminskning.
Varför ska du lägga tid på att sköta om en helt ny husbil? Det enkla svaret är att om du inte gör det kommer den åldras i förtid och minska i värde. Vill du undvika problem gäller det att göra rätt från början. Arbetsinsatsen är inte särskilt stor och om du strukturerar det hela och skapar rutiner kan du sprida ut uppgifterna över tid.
Att strunta i underhåll fungerar bra ett tag – men risken är att saker börjar gå sönder och att alla problem plötsligt ramlar över dig. Och var ska man då börja, för att komma till rätta med det hela? Du struntar inte i att underhålla din nya bil och på samma sätt behöver husbilen omvårdnad. Det är ju trots allt en ekonomisk investering och du vill inte att den ska minska i värde – eller hur?
En god början är att undersöka husbilen utvändigt. Genom en sådan ”besiktning” kan du upptäcka åverkan på dess yttre och åtgärda eventuella skador som uppkommit. Om karossen inte är helt tät kan vatten läcka in, så det är viktigt att laga hål snarast. Var även vaksam på lister runt dörrar och fönster och se till att de sluter tätt. Om husbilen är ny ska den fukttestas årligen för att garantin ska gälla.
Tvätta rent husbilens utsida
Börja med att spola av husbilen med vattenslang och ljummet vatten. Övergå sedan till tvättborste med långt skaft. Doppa borsten i en hink med vatten och tvättmedel och skrubba ytan ren – bit för bit. Tänk på att vara extra noga vid utsatta områden – som nederkanterna, ytterdörrar och vid hjulen. Sitter smutsen fast och verkar omöjlig att lösa upp kan det vara nödvändigt att gå på extra hårt eller med koncentrerat rengöringsmedel. Se i så fall till att spola bort resterna direkt när du är klar, så att de inte ligger kvar och fräter på lacken.
Tänk på att använda ett tvättmedel som är anpassat för ändamålet och läs på förpackningen så att doseringen blir rätt. Om du blandar i för mycket tvättmedel blir lösningen för stark och dessutom farlig att arbeta med. Om för lite tillsätts uppnår du inte önskad effekt. Så det är en balansgång och tillverkarens rekommendationer bör följas.
Spola sedan av hela husbilen med vattenslang innan du övergår till tvättborste. Den långa borsten med skaft doppas i hink med lämpligt tvättmedel och sedan är det bara att gå över bit för bit och borsta rent. Vid vissa områden – som hjulen, nederkanterna och ytterdörrarna – kan man få gå på extra hårt för att smutsen ska lossna. Om du behöver använda koncentrerat tvättmedel på något ställe för att få bort enveten smuts är det klokt att arbeta på en begränsad yta samt att skölja av med vatten så snart det är rent.
Polera husbilens fönster
Rengör fönstren med ljummet vatten och mjuk svamp med milt rengöringsmedel för att få bort all smuts. Använd sedan vax för att polera bort eventuella repor. Det måste vara helt rent, annars finns det risk att polerandet skapar ännu fler repor i rutan. För bästa resultat bör du lägga på tunt med vax på en liten yta och låt sedan torka en stund. Använd sedan en ren och torr trasa och polera tills du får fin glans. Ofta blir de väldigt blanka – nästan som nya!
Städa husbilens insida
Husbilen ska städas ur regelbundet och om du har tänkt ställa av den för säsongen är det extra viktigt att städa ur den grundligt. Eventuella matrester och smulor ska tas bort eftersom dessa annars kan dra till sig skadedjur. Provtryck gasolen för att se till att det inte läcker och att värme, kyl och spis fungerar som de ska. När husbilen inte används är det viktigt att inomhusklimatet är kontrollerat. Många föredrar en temperatur på 16-20 grader. Detta för att undvika problem med fukt.
Underhåll - Checklista
- Tvätta husbilen - vaxa fönster och chassi
- Smörj alla gummilister – använd kombinerad cleaner/vax
- Smörj husbilens stödben
- Städa ur husbilen invändigt
- Rengör slangar och vattentank
- Rengör toaletten – använd saneringsvätska
- Kontrollera värmesystemet
- Kontrollera gasolsystemet
- Är batterierna ok? Se till att laddaren verkligen laddar batteriet
- Kontrollera däcken - däcktryck, torrsprickor och slitage
- Kontrollera att belysning, bromsljus, blinkers och positionsljus fungerar
- Provbromsa för att se att bromsarna fungerar bra
- Kontrollera så att kyl och frys fungerar
- Smörj stödbenens leder med olja eller fett
- Kontrollera olja och spolarvätska
- 16.Behövs frostskydd i tanken?